4 TVÁŘE ŽENY - PROČ JSME MY ŽENY CYKLICKÉ A JAK SE TO PROJEVUJE?

4 TVÁŘE ŽENY - PROČ JSME MY ŽENY CYKLICKÉ A JAK SE TO PROJEVUJE?

4 tváre ženy Amalvena

Věděla jsi, že každý menstruační cyklus je rozdělen na čtyři fáze? Podobně, jak má příroda čtyři roční období, i menstruační cyklus by se dal rozdělit na jaro, léto, podzim a zimu.

Jednotlivé fáze ovlivňují nejen fyzické procesy v těle, ale také to, jak se cítíme, jak věci prožíváme🥰😭 čili naše emocionální pochody. Jelikož je odvozen od slovíčka cyklus, znamená to, že i my ženy jsme cyklické, nejsme stále stejné, a proto během jednotlivých fází i různě reagujeme na situace.

 

Proč se vlastně zajímat o svŮj menstruační cyklus?

Je to velmi osvobozující pocit, když si uvědomíš, že tvé nálady souvisí s fází menstruačního cyklu, ve které se nacházíš. Jednoduše řečeno, zjistíš, že je v pořádku cítit se smutná či plačtivá těsně před menstruací, protože takové pocity zažívá většina z nás.

Na naši hormonální rovnováhu mají samozřejmě vliv i další faktory jako: strava, spánek, odpočinek, pohyb a stres. Fáze menstruačního cyklu jsou ale jako ovlivňující faktory zmiňovány nejméně, a právě jejich pochopení nám může přinést mnoho odpovědí. Naše tělo s námi komunikuje, naučme se ho poslouchat😊.

 

1. PŘEDOVULAČNÍ FÁZE - JARO 

Nastává pár dní po ukončení menstruace a nazývá se také předovulační fáze. Trvá až do ovulace. Na začátku fáze jsou hladiny hormonů nejnižší, ale začínají se postupně zvyšovat.

Tak jako na jaře v přírodě všechno kvete a probouzí se k životu, tak i my se během ní cítíme plné energie, nespoutané, sebevědomé, společenské, máme pocit, že nám patří celý svět💃. Je to období cyklu, které je ideální pro nové projekty, fyzickou vytrvalost, učení se novým věcem. Jsme v této fázi hravé, koketní💄💋. Sportovní aktivity nám jdou jako po másle, nepotřebujeme tolik spánku, protože máme spoustu energie. Hubnutí jde mnohem jednodušší.

 

2. OVULAČNÍ FÁZE - LÉTO

Nastává pár dní před ovulací a přetrvává ještě pár dní po ní. Během této fáze nastává v těle ovulace, kdy je tělo nejplodnější - dochází k uvolnění vajíčka z folikulu, který spouští luteinizační hormon.

A jak se tehdy cítíme? Chuť k milování je na vrcholu, cítíme se atraktivnější – prožívání aktu je intenzivnější, projevuje se pocitem hluboké lásky❤️💋. V této fázi máme schopnost starat se a podporovat svou rodinu, přátele a okolí mnohem více. Jsme ohleduplnější, obětavé, vyzařuje z nás láska, něha a ženskost – připravujeme se totiž na možné mateřství, pokud by bylo vajíčko oplodněno. V této fázi zvládáme více aktivit najednou levou zadní 💪.

 

3. PŘEDMENSTRUAČNÍ FÁZE - PODZIM

Období, kdy je PMS na vrcholu. Ale nezoufejte, je tady Vellena 😊. Předmenstruační období nastává po skončení ovulační fáze a přetrvává až do menstruace – obvykle je to 7 dní před zahájením menstruace.

V této fázi se cítíme mnohem podrážděnější, mohou nás pobolívat záda, oblast podbřišku, cítíme se nafouklé a nalité vodou, máme chuť na sladké a obvykle se i přejídáme. Hubnutí nám jde v této fázi nejhůře. Cítíme se smutné, plačtivé, depresivní, náladové😣😢.

Energie klesá a je to takhle v pořádku – nemůžeme přece stále podávat 100% výkony. V této fázi bychom se měly více uzavřít do sebe – kdyby bylo vajíčko oplodněno, začal by v našem těle nový život. Prostor tedy dostává kreativita, kritické myšlení, zachytávání inspirací - je čas méně se rozdávat a více myslet na sebe, dopřát si čas, kdy se ponoříme do svého nitra.

4. MENSTRUAČNÍ FÁZE - ZIMA

Období začíná prvním dnem krvácení 🩸 - část krve a tkáně se uvolní z dělohy. Hladiny hormonů jsou velmi nízké.

Představ si to jako období zimy – vystřídala se nám čtyři roční období a nyní nastala zima, kdy se uklidníme, necháme tělo odpočívat u teplého krbu, zakryté pod dekou. Je to prostor pro nás, abychom našly rovnováhu mezi vnitřní intuicí 🧘‍♀, vnějším projevem intelektu, prostor pro regeneraci a sebereflexi. Máme potřebu zpomalit, pustit všechno staré a nefunkční, co má potřebu odejít a přivítat opět to nové, mladé, plné energie. Jeden cyklus skončil, začne opět nový 😊.

My ve Velleně jsme přesvědčeny, že vnitřní rovnováha je základem pro nastolení jakékoli rovnováhy v těle. Když přijmeme svůj menstruační cyklus jako přirozenou součást naší ženskosti, budeme se mít mnohem raději, budeme se cítit mnohem lépe, ženštěji, atraktivněji a budeme si více věřit. Budeme lépe vnímat své tělo a číst signály, které nám vysílá. Přejeme ti, aby ses na své menstruace těšila❤️ a aby nebyly pro tebe každoměsíčním strašákem.

Zpět na blog