Hořčík a jeho funkce pro hormonální zdraví žen

Hořčík a jeho funkce pro hormonální zdraví žen

Co Ti evokuje slovo hořčík? Možná si na první pohled nebo na první poslech představíš hořčici, nebo něco horského, silného a pevného, ​​nějakou horu nebo vrchol. Od hořčice sice hořčík trošku vzdálený je, ale od slova vrchol až tak ne, protože právě tento minerál sídlí na vrcholu seznamu těch nejdůležitějších živin pro naše tělo. Jeho přítomnost je důležitá pro tlukot srdce, spánkové cykly, imunitu, produkci energie, hormonální rovnováhu, svalové kontrakce a mnoho jiných. Nedostatek hořčíku o sobě dá určitě nějakým způsobem vědět. Tak tedy, projdeme si to a podívejme se zběžně, co všechno důležitého má na starosti čtvrtý nejhojnější minerál právě v ženském těle.

 Hořčík a jeho funkce pro hormonální zdraví žen - Vellena

 

Pomáhá snižovat stres


Hořčík blahodárně působí na celkové zklidnění nervového systému, pomáhá snižovat stres a pocit úzkosti. Naopak při vysoké stresové zátěži se dokáže hořčík vyčerpat. Dbej tedy v takovém období na to, abys ho tělu doplnila. Najdeš ho v naší Velleně - přírodním nápoji pro hormonální zdraví žen.

 

Zmírňuje příznaky PMS


V jisté studii se podařilo jejím účastnicím snížit symptomy premenstruačního syndromu (PMS) právě díky doplnění hořčíku. Také bylo prokázáno, že tento minerál pomáhá snížit zadržování tekutin, což je jeden z nejčastějších problémů tohoto období ženského cyklu. Hořčík také napomáhá játrům efektivněji zpracovat estrogen, což je klíčovým prvkem pro odstranění symptomů PMS, jako jsou:

• citlivost prsů,
• nespavost,
• nadýmání.

 

Zmírňuje menstruační křeče


Hořčík působí jako regulátor svalových kontrakcí, čímž může pomoci při bolestivých menstruačních křečích. Pro zlepšení efektu je v některých případech prospěšné týden před očekávanou menstruací navýšit jeho běžnou dávku.

 

Podporuje funkci štítné žlázy


Zdraví a správná funkce štítné žlázy jsou velmi úzce propojeny. Hořčík napomáhá štítné žláze produkovat správné hladiny hormonů. V případě, že jsou hladiny hořčíku příliš nízké, může se štítná žláza zvětšit.

 

Příznivě ovlivňuje spánek


Díky svým uklidňujícím účinkům působí hořčík příznivě na problémy spojené s nespavostí a jeho pravidelným užíváním před spaním se dokáže kvalita spánku výrazně zlepšit. Naopak neklidný spánek a nespavost mohou být projevem nedostatku hořčíku.

 

 

Zmírňuje bolesti hlavy a bolesti při menstruační migréně


Menstruační migréna je zcela běžný jev, který se u žen projevuje těsně před menstruací v důsledku kolísání hladin hormonů. Ze studií vyplývá, že nízká hladina hořčíku má vliv na vznik migrény a bolesti hlavy, proto je dobré v tomto období hořčík doplnit. Můžeš tak učinit pomocí našeho nápoje pro hormonální zdraví žen Velleny. Stačí jeden chutný nápoj denně.

 

Zlepšuje trávení a zbavuje zácpy


Opět zmíníme účinek hořčíku na funkci svalů, a to v souvislosti s trávicím traktem. Hořčík může pomoci uklidnit křeče v jícnu, což je jedna z možných příčin poruch trávení a refluxu. Rovněž podporuje tvorbu žaludeční kyseliny, kdy její nízká hladina může být také příčinou trávicích potíží. Při zácpě pomohou specifické formy hořčíku, které se považují za laxativa, právě kvůli jejich účinku na svaly v trávicím traktu.

 

Zmírňuje symptomy menopauzy


V období menopauzy mohou ženy pociťovat celou řadu symptomů včetně stavů úzkosti, deprese a ztrátu kostní hmoty. Jelikož se hořčík velmi úzce váže na zdraví kostí, je klíčovým doplňkem právě pro ženy v období menopauzy. Studie také prokázaly zmírnění stavů úzkosti, deprese a výkyvů nálad.

 

Hořčík a jeho funkce pro hormonální zdraví žen - Vellena

 

Zda však dokáže hořčík zcela regulovat a ovlivnit výše jmenované body, závisí i na tom, zda je kořenem problému přímo hořčík, nebo je to něco jiného. Jelikož je hořčík klíčový pro mnoho funkcí a napomáhá buňkám v lidském těle získávat energii ze zkonzumovaného jídla, bude přínosem zařadit ho do Tvého denního jídelníčku. Zkus se naladit na své tělo a poslouchej, co Ti říká. Společně s ostatními 17 důležitými složkami pro hormonální zdraví ho najdeš v naší Velleně - přírodním nápoji pro hormonální zdraví žen.

 

Zpět na blog