AMENOREA NEBOLI HLAVNÍ PŘÍČINY VYNECHÁNÍ MENSTRUACE

AMENOREA NEBOLI HLAVNÍ PŘÍČINY VYNECHÁNÍ MENSTRUACE

Amenorea neboli vynechání menstruace – existuje několik důvodů pro vynechání menstruace a žádný z nich bys neměla ignorovat. Neléčená hormonální nerovnováha spojená s chybějící menstruací může způsobit chaos ve tvém kardiovaskulárním, nervovém systému a také má negativní vliv na zdraví kostí.

V tomto článku se podíváme na běžné důvody, proč se menstruace zastaví nebo nikdy nezačne a také na to, co s tím můžeš udělat.

Amenorea alebo hlavné príčiny vynechania menštruácie

HLAVNÍ DŮVODY VYNECHÁNÍ MENSTRUACE

Amenorea je lékařský termín pro absenci menstruace. Existují dva druhy amenorey – primární a sekundární amenorea. Amenorea může být dočasná, přerušovaná nebo trvalá v důsledku dysfunkce hypotalamu, hypofýzy, vaječníků nebo dělohy.

Primární Amenorea

Primární amenorea je stav, kdy se tvá první menstruace nevyskytne do 14 let (pokud nejsou přítomny jiné příznaky puberty), a do 16 let bez ohledu na to, zda jsi dosáhla puberty nebo ne.

Pokud ti začala růst prsa, ochlupení, ale do 16 let jsi neměla menstruaci, je na místě ohlásit to svému gynekologovi, aby ti provedl kompletní vyšetření. Měla bys také mluvit se svým lékařem, pokud nemáš menstruaci nebo jiné příznaky puberty do věku 14 let. Oba scénáře mohou naznačovat vážné problémy, které by se měly vyšetřit.

Mezi nejčastější důvody primární amenorey patří:

  • Vrodené vady
  • Príliš veľa hormónu stimulujúceho folikuly (FSH)
  • Príliš veľa prolaktínu
  • Problémy s hypotalamom
  • Syndróm polycystických vaječníkov 

Sekundární Amenorea

Sekundární amenorea je stav, kdy v minulosti menstruace byla přítomna (pravidelná nebo nepravidelná), ale na určité časové období jsi ji ztratila, v závislosti od vzorce tvého cyklu.

Pokud byla tvá menstruace pravidelná, diagnóza amenorey se stanoví po třech měsících vynechání menstruace. Pokud byla tvá menstruace nepravidelná nebo slabší, diagnóza se stanoví po uplynutí devíti měsíců a více po vynechání menstruace.

Mezi některé příklady toho, co může způsobit sekundární amenoreu, patří příliš mnoho prolaktinu, hypergonadotropní hypogonadismus (reprodukční žlázy jsou příliš malé), primární ovariální insuficience, poruchy příjmu potravy nebo chronické stavy.

Amenorea alebo hlavné príčiny vynechania menštruácie

 

CO ZPŮSOBUJE VYNECHÁNÍ MENSTRUACE

Ztráta dosud pravidelné menstruace může být důsledkem zvýšeného stresu. Pokud se tvé tělo nachází pod stresem, organismus tento stav vyhodnotí jako nebezpečný a pozastaví proces reprodukce. Stres se může projevovat v mentální nebo emocionální formě, může být také projevem infekce, nadměrného výdeje energie (nadměrného cvičení) nebo nízkého kalorického příjmu. Stres jakéhokoli druhu může způsobit vynechání a ztrátu menstruace. Podívejme se na to, co jsou hlavní stresové faktory.

Výživa a životní styl

Poruchy příjmu potravy stejně jako nechutenství mohou mít vliv na ztrátu menstruace. Pokud se k tomu přidá nadměrné cvičení (např. kvůli dosažení vysněné postavy), vynechání menstruace je více než obvyklé. Cítíš se super vystresovaná a málo spíš? O důvod víc, proč tvá menstruace tento měsíc opět vynechala.

Funkční hypotalamická amenorea

Funkční hypotalamická amenorea (FHA) je diagnóza, kdy se vyloučí všechny ostatní možné důsledky. To znamená, že tvůj lékař vyšetří všechny možnosti a když tvůj stav nesplňuje kritéria pro žádnou jinou diagnózu, tvá diagnóza je FHA.

FHA je často výsledkem nadměrného cvičení, nízké tělesné hmotnosti a stresu. Je spojena s poruchami příjmu potravy, jako je mentální anorexie a bulimie.

ONEMOCNĚNÍ ŠTÍTNÍ ŽLÁZY

Poruchy štítné žlázy mohou vést k nepravidelnostem v menstruačním cyklu. I když je onemocnění štítné žlázy uznáváno jako příčina amenorey, není to vždy oblast, kterou lékaři testují nebo řeší hned.

Pokud jsi ztratila menstruaci, je nezbytné důkladné vyšetření štítné žlázy.

 

SYNDROM POLYCYSTICKÝCH VAJEČNÍKŮ

Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) je častou příčinou anovulačních cyklů (nedostatek ovulace) a amenorey. PCOS je stav, který je běžný a často se přehlíží, což vede ke zpožděné diagnostice.

Odborníci odhadují, že 1 z 10 žen má PCOS. Pokud ti menstruace chybí a máš další příznaky jako je nevysvětlitelný přírůstek na váze, akné, vypadávání vlasů, růst vlasů na bradě nebo na hrudi a problémy s krevním cukrem, je důležité, aby si o vyšetření PCOS promluvila se svým lékařem.

VYNECHÁNÍ MENSTRUACE PO VYSAZENÍ ANTIKONCEPCE 

Po vysazení antikoncepce bývá dost časté, že se menstruace hned nevrátí. Tento stav může trvat 4 – 6 měsíců a postihuje 3 až 6 % žen.

Je důležité si uvědomit, že mnoho lékařů předepisuje antikoncepci na nepravidelnou nebo chybějící menstruaci, a ačkoli to může mít vliv na děložní výstelku, neřeší to základní problém. Pokud přestaneš užívat pilulky, je vysoce pravděpodobné, že dojde k zástavě i tvé menstruace – jelikož byla vyvolána „pouze“ antikoncepcí. To může být důvodem častější amenorey po vysazení antikoncepce. I proto bys před předepisováním antikoncepce měla vědět, proč ti menstruace chybí – co je hlavní důvod.

 

Perimenopauza

Perimenopauza je období, kdy naše plodnost začíná přirozeně klesat z důvodu přicházející menopauzy. Během určité fáze života můžeš přijít na to, že se menstruace stává nepravidelnou, někdy dokonce vynechá i měsíc.

To, že ti zmizí menstruace, neznamená, že nemůžeš pořád otěhotnět. Ve skutečnosti je to dobré varování pro každého s chybějící menstruací, protože ovulace předchází menstruaci, což znamená, že můžeš ovulovat spontánně, aniž bys o tom věděla.

Kojení

Někdy nám matka příroda dá přestávku na delší období po porodu. Pokud v současnosti kojíš, možná nemáš menstruaci a je to naprosto normální. U těch, které výlučně kojí, se může stát, že se jim menstruace nevrátí po celou dobu kojení. Někdy se vrátí s nočním odstavením a jindy, navzdory kojení, se nastartuje do několika měsíců od porodu.

Chybějící menstruace během kojení neznamená, že jsi zcela chráněna před těhotenstvím - nezapomínej, že ovulace předchází menstruaci.

 

Amenorea alebo hlavné príčiny vynechania menštruácie - Amalvena

 

JAK VRÁTIT MENSTRUACI ZPĚT

  1. TESTY

Promluv si se svým gynekologem, jestli ti může provést testy jako:

  • Těhotenský test (můžeš i sama 😉)
  • Folikuly stimulující hormon
  • Luteinizační hormon
  • Estradiol
  • Prolaktin
  • Celkový a volný testosteron
  • Štítná žláza
  • Nadledvinky

 

  1. ZAKLÁDEJ SI NA STRAVĚ BOHATÉ NA ŽIVINY

Není to jen otázka kalorií, ale také živin, které tvé tělo potřebuje k pravidelné menstruaci a ovulaci. Plnohodnotná strava zaměřená na přísun zdravých tuků a bílkovin, jako jsou volně žijící ryby, ořechy, luštěniny a bio maso, vlákniny a velkého množství zeleniny, ti může pomoci dodat tělu to, co potřebuje.

Je dobré zvážit zařazení multivitamínu pro ženy - Vellenu. Vellena ti pomůže dodat tělu nedostatkové živiny a nastolit hormonální rovnováhu. Stačí jeden sáček denně, ze kterého si připravíš chutný nápoj.

Mýtus: Ztráta menstruace kvůli dietě je znakem zdravé výživy.

 

  1. SLEDUJ PROJEVY SVÉHO TĚLA

Sleduj své příznaky - náladu, energii, spánek, stres, trávení, pokožku a cokoli, co může být znakem tvé menstruace. Sledování toho, co prožíváš, tě nejen motivuje pokračovat v pozitivních změnách, ale může ti také poskytnout vodítka k tomu, co tvému ​​zdraví pomáhá a co ne.

 

  1. PŘEHODNOŤ SVOU CVIČEBNÍ RUTINU

Pokud se po cvičení cítíš úplně zničená, zotavení ti trvá i několik dní nebo máš během cvičení pocit na zvracení, je více než pravděpodobné, že intenzita je pro tvé tělo příliš vysoká.

Pokud jsi k tomu ještě ztratila menstruaci, je čas přehodnotit svou cvičební rutinu - a trochu ubrat.

Kromě toho se ujisti, že splňuješ kalorické potřeby pro takovou úroveň výdeje energie. Pamatuj si, že tvé tělo se musí cítit bezpečně při ovulaci a menstruaci. Pocit, že vždy běží jako o život nebo je uprostřed hladomoru, ti toho nepomůže dosáhnout.

Mýtus: Ztráta menstruace je normální součástí dobré kondiční rutiny.

5. SPÁNEK

Spánek je úzce spjat s naším menstruačním cyklem. Jeho nedostatek nebo špatná kvalita je pro tvé tělo stresem.
Snaž se spát ve zcela tmavé místnosti a dvě hodiny před spaním se vyhýbej veškeré elektronice vyzařující světlo (mobil, počítač, televizor). A pokud můžeš, zkus se před spaním uvolnit, využít meditační nebo jiné techniky k uvolnění stresu a relaxaci.

6. STRES MANAGEMENT

Když stres stoupá, ať už emocionální nebo fyzický, tvé tělo je ve jménu přežití zcela na kolenou. To znamená přesun hormonální aktivity do produkce kortizolu a pryč od reprodukčních cílů (tj. ovulace).


Stres je proto významným důvodem, proč ti zmizí menstruace. Zkus různá cvičení jako je meditace, hluboké dýchání, modlitba, procházka, vedení deníku, akupunktura, masáž, a dokonce i manikúra či pedikúra, abys zjistila, co ti nejlépe pomáhá jej zvládat.

 

7. SPRÁVNÉ ŽIVINY

Tvoje výživa je životně důležitá pro obnovu menstruace. Nejen kalorie, ale také živiny signalizují tělu, že životní prostředí je bezpečné, dostatečně bezpečné pro tvorbu dítěte.

Bez ohledu na to, zda chceš dítě nebo ne, tělo potřebuje vědět, že prostředí mu prospívá, abys měla ovulaci.

Optimální vitamíny, minerály a další živiny ti pomohou lépe zvládnout podmínky, jako je vynechání menstruace, symptomy PMS, PCOS a PBCS. Tvé hormonální zdraví závisí na mikroživinách.

Ukázalo se například, že vitamín D hraje zásadní roli v pravidelné menstruaci. V jedné studii bylo zjištěno, že 13 % žen s nízkým obsahem vitamínu D (<30 ng/ml) hlásilo amenoreu.

Pokud užíváš či jsi užívala antikoncepci, měla by sis dát pozor na tyto živiny (antikoncepce způsobuje, resp. mohla v minulosti způsobit jejich nedostatek):

Vitamíny B2, B6, B12 a folát
Antioxidanty
Hořčík
Zinek
Selen
CoQ10

Tyto živiny potřebuješ nejen pro své vaječníky. Jsou také nezbytné k podpoře tvých nadledvinek, štítné žlázy a pomáhají tvé hypofýze (mléčné žláze) vykonávat svou práci.

Všechny důležité živiny najdeš v našem doplňku výživy pro ženské zdraví a hormonální rovnováhu - Velleně.

 

Zpět na blog