BLOG o ženských tématech

Hormonální akné - nebo jako přírodní cestou zmírnit projevy akné

Hormonální akné - nebo jako přírodní cestou zmírnit projevy akné

27. 2. 2023

V mém albu jsou založeny fotky, kde mám skloněnou hlavu a rukou si zakrývám tvář. Někdy jsem si vystřihla z novin tvar obličeje, na oči jsem si vyřízla dírky a byla jsem přesvědčená, že takhle vypadám mnohem lépe, než s tváří plnou teček, které mi způsobilo hormonální akné. Problémy s pletí trpí mnoho žen. Patříš mezi ně i Ty? Přečti si následující řádky, které Ti pomohou nalézt přirozenou cestu ke zdravější pleti prostřednictvím stravy a výživových doplňků.

Hormonální akné může být velmi frustrující. Mnoho lidí očekává, že tímto pleťovým problémem zamává spolu s odcházejícími léty puberty, ale toto pravidlo neplatí vždy. Akné může přetrvávat i ve věku od 20 do 40 let, ba dokonce se může objevit i v období perimenopauzy. I když důvodů, proč se u lidí vyrážky objevují, je mnoho, akné hormonálního původu souvisí s nerovnováhou v oblasti nadměrné produkce androgenů, která je hlavním spouštěčem hormonálního akné. Androgeny patří k hormonům, zahrnujícím testosteron a DHEA, které mohou přispívat k nadměrné produkci mazu a ucpávání pórů. Léčba hormonálního akné je komplexní záležitost, kde základem je zdravá strava, kvalitní péče o pleť a pro doplnění živin důležitých pro pokožku jsou to právě vitamíny a výživové doplňky, které ji vyživují zevnitř.

K vyrovnání hormonů, stažení zánětu pokožky, snížení výskytu akné pomáhá následujících několik vitamínů a výživových látek. Vyzkoušej tuto cestu a vydej se směrem k pocitu sebevědomí být ve vlastní kůži.


Zinek


Mnoho lékařů doporučuje zinek, jako minerál, který se podílí na zdravém stavu pokožky. Při léčbě akné pomáhá několika způsoby:


- snižuje produkci mazu,
- pomáhá udržovat správnou úroveň zánětu,
- má antimikrobiální vlastnosti, které mohou napomoci při snížení množství bakterií na kůži, které přispívají k akné.

Pokud ses rozhodla jít zcela přírodní cestou, zinek je obsažen v dýňových semenech, fazolích, měkkýších (jedním z hlavních zdrojů jsou ústřice) a mase z vnitřních orgánů. Najdeš ho také v naší Vellene - přírodním nápoji pro hormonální zdraví žen.

Vellena akne

 

Drmek obecný


Tato složka není moc známá mezi širokou veřejností, i když se považuje za poměrně rozšířenou, ale tajnou ingredienci kosmetických přípravků zaměřených na problematickou pleť.

Získává se z rostliny Drmek obecný a má významné účinky při léčení problematické pleti:


- reguluje tvorbu mazu,
- upravuje konzistenci samotného mazu.

Najdeš ji také v naší Vellene - přírodním nápoji pro hormonální zdraví žen.



Vitamin D

Vitamin D pomáhá při mnoha kožních obtížích včetně aknózní pleti. Celkové zdraví a imunita přímo ovlivňují zdraví tvé pokožky. A jelikož je vitamin D velmi důležitý pro celkové zdraví a imunitu, odrazí se jeho užívání i na kvalitě pleti. Působí také na:

- zklidnění zánětu,
- zlepšení celkové imunity.

Nejlepším způsobem pro získání vitamínu D je samozřejmě slunce. V zimních měsících je však potřebné pro dosažení potřebné hladiny doplnit tento vitamín konzumací tučných ryb, vajec, hub, ale často je pro optimální hodnoty potřebná i forma výživových doplňků – najdeš jej v naší Vellene.

Vellena hormonální akné

 

Vitamin C

Tento vitamín působí jako silný antioxidant, který může pomoci při:

- snižování zánětu,
- hojení ran a jizev,
- tvorbě kolagenu.

Lokální používání vitamínu C ve formě krému obvykle není při léčbě aknózní pleti dostačující. Pokožka je viditelná navenek, ale její podpora a léčba je důležitá právě zevnitř. Je proto důležité konzumovat potraviny bohaté na vitamín C (rajčata, listová zelenina, citrusové plody), případně doplnit tento vitamín ve formě výživového doplňku - najdeš ho v naší Vellene.



Vitamin E

Tento vitamín:

- má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti,
- regeneruje a uzdravuje hojení pokožky.

Jisté studie dokazují, že nízká hladina vitamínu E je spojena s kožními problémy, jako jsou akné, ekzémy a psoriáza. Hladinu vitamínu E můžeš doplnit přirozenou cestou ve formě konzumace ořechů, semen, olejů a naší Vellenou.

 

Vitamíny skupiny B

Každý vitamín B má svou důležitou roli, ale jako celková skupina přispívají k hormonální rovnováze a zdraví buněk, což má přímý vliv na hormonální akné.

Vitamíny B podporují práci jater, což pomáhá při detoxikaci a nadměrné tvorbě estrogenu. Vitamin B6 napomáhá, zvýšením progesteronu a snížením estrogenu,
při obnově rovnováhy hormonů. Dále je tato skupina vitamínů potřebná pro:

- energetický metabolismus,
- hydrataci pleti,
- zjemnění problémů s hormonálním akné

Všechny najdeš v naší Vellene.

 

Hořčík

Hořčík sice není klasickým doplňkem pro léčbu akné, ale jeho pravidelným užíváním lze docílit hormonální rovnováhy. Má vliv na:

- odbourávání stresu,
- metabolismus hormonů,
- rovnováhu estrogenu.

Činnost hormonů a hladina stresu jsou úzce propojeny a hořčík napomáhá právě při zmírnění stresu, čímž ovlivňuje hladinu hormonů, což se ve výsledku ukáže i na stavu pleti. Také podporuje zdravý spánek, který je klíčový pro udržení zdravé pleti. Najdeš ho v naší Vellene.


Výše zmíněné vitamíny mohou pomoci při problémech s hormonálním akné tím, že působí jako antioxidanty, snižují záněty a podporují zdravou hormonální rovnováhu. Ať už jsi ve fázi aknózní pleti, ve fázi léčení, nebo ve fázi, kdy bylo pro Tebe akné minulostí, nejdůležitější je, najít si cestu sama k sobě a těšit se z vlastního obrazu.

Hormonální akné - nebo jako přírodní cestou zmírnit projevy akné

27. 2. 2023

Hormonální akné může být velmi frustrující. Mnoho lidí očekává, že tímto pleťovým problémem zamává spolu s odcházejícími léty puberty, ale toto pravidlo neplatí vždy. Akné může přetrvávat i ve věku od 20 do 40 let, ba dokonce se může objevit i v období perimenopauzy. Léčba hormonálního akné je komplexní záležitost, kde základem je zdravá stravakvalitní péče o pleť a pro doplnění živin důležitých pro pokožku jsou to právě vitamíny a výživové doplňky, které ji vyživují zevnitř.

Nalády a menstruační cyklus

Nalády a menstruační cyklus

20. 2. 2023

Poznáš to? Máš náladu pod psa a někdo přijde s vtipem o ženských náladách a ještě mezi to proplétá slova, jako menses a PMS a dobře se na tom baví, než v tobě to úplně vře, nebo máš chuť křičet na plné hrdlo a skrýt se do teplého péřového polštáře a plakat tam byť i celý den. Proč je ženské tělo se vším, co k němu patří často terčem právě takových nemístných vtipů? Na to se odpověď hledá asi těžko, ale dnes ti v našem článku umíme nabídnout pár odpovědí na to, proč to v ženském těle chodí tak, jak to chodí.

 

Proč mám po začátku menstruace dobrou náladu?

Všimla sis na sobě, že někdy, nebo možná i častěji než někdy, že když máš dostat menses, tvá nálada kolísá, jako na houpalce, ale jakmile se rozloučíš s hygienickými vložkami, rozloučíš se i se špatnou náladou a ty se cítíš, jak na obláčku radosti? Je vědecky podloženo, že tento jev má souvislost se změnou hormonů během celého menstruačního cyklu, které ovlivňují změny nálad. Zde je několik základních informací, které si předtím, než se pustíme do rozebírání tématu nálady, ujasníme.

Menstruační cyklus je řízen dvěma hlavními pohlavními hormony a to estrogenem a progesteronem. Během celé doby cyklu tyto hormony kolísají, přičemž hladina estrogenu stoupá v první polovině a vrcholí kolem ovulace a hladina progesteronu stoupá ve druhé polovině a vrcholí těsně před menstruací. První fáze menstruačního cyklu je takzvaná folikulární fáze, neboť se v ní vyvíjí folikul, který obsahuje vajíčko. Druhá fáze cyklu se nazývá luteální fáze. V této fázi se vajíčko uvolní az folikulu se stane žluté tělísko, které produkuje progesteron a estrogen. Během celé doby cyklu tyto dva hormony kolísají, což může značně ovlivnit to, jak se cítíš, jak na fyzické, tak na emocionální úrovni a tedy i to, jakou máš náladu.

Radost a smutek

Představ si, že na houpačce vidíš houpat se dvě děti. Jedno je Radost a druhé se jmenuje Smutek. Každá jsme jiná a některým se podaří sednout si na stranu Radosti okamžitě, jakmile se spustí menstruace, zatímco jiným to může ještě pár dní trvat. Je možné, že některé ženy budou sedět na straně Smutku po celou dobu menstruace. Je důležité, abys věděla, že PMS není příznačné pro každou ženu a ne každá žena má stejné příznaky PMS, což platí i pro premenstruační dysforickou poruchu (PMDD). Nahlédněme blíže na to, jak se mohou měnit nálady vzhledem ke fázi tvého cyklu.


Folikulární fáze: Posilovač nálady


Během této fáze mají ženy tendenci mít lepší náladu, cítit příval energie a radosti ze života. Je to doba, kdy do ovulace chybí ještě přibližně 14 dní. První den folikulární fáze je také prvním dnem tvé menstruace, což znamená, že i když jsou hladiny estrogenu na začátku menstruace nízké, postupně začíná hladina tohoto hormonu stoupat. Estrogen (plus hormon stimulující folikuly, FSH) je potřebný pro vývoj folikulu, který obsahuje vajíčko a zahušťuje výstelku dělohy, čímž se připravuje na oplodněné vajíčko. Jak stoupá hladina estrogenu, pomalu zvedá do vzduchu i Radost, na pomyšlené houpačce a tvá nálada se ubírá příznivým směrem. I když to může trvat ještě několik dní, podrážděnost a jiné příznaky PMS postupně odeznívají. Důvodem zlepšování nálady může být to, že estrogen je spojen se serotoninem, neurotransmiterem, který má vliv na naši náladu. Se zvyšující se hladinou estrogenu se zvyšuje také produkce serotoninu, což může vést k pocitům štěstí a pohody. Během této fáze zůstávají hladiny progesteronu relativně stabilní a nízké, dokud nezačnou stoupat v luteální fázi, která nastává po ovulaci.

Ovulační fáze: střed tvého menstruačního cyklu


Ovulace je uvolnění vajíčka z vaječníku a obvykle nastává uprostřed cyklu. Náhlé zvýšení hladiny estrogenu a prudký nárůst luteinizačního hormonu (LH) spouští ovulaci. V této fázi je ženské tělo připraveno ke zplození dítěte. Je možné, že v této fázi zaznamenáš mírně zhoršenou náladu, nicméně, jde o krátkodobý jev, kdy estrogen klesne ze své předovulační špičky, ale několik dní po ovulaci začne zase stoupat.

Luteální fáze: nálada pod psa

Po ovulaci začne žluté tělísko produkovat progesteron. Tato fáze se nazývá luteální fáze a trvá po zbytek cyklu, dokud se nedostaví menstruace. Hladina progesteronu během první poloviny luteální fáze stoupá, čímž se tělo připravuje na možné těhotenství. Se zvýšenou hladinou progesteronu se může žena cítit uvolněně a příjemně, ale čím blíže je k menstruaci, tím více se může situace měnit. Když během ovulace nedojde k těhotenství, tělo nemá k dispozici těhotenský hormon HCG, který by dokázal udržet žluté tělísko produkující progesteron, čímž dochází k jeho degradaci. Tento jev je spouštěčem poklesu hladiny progesteronu a estrogenu, čímž klesá i hladina serotoninu, který je spojován s náladami člověka. Mírné výkyvy nálad a energie jsou normální, ale jsou i situace, kdy se změny nálady v luteální fázi za normální již nepovažují.


PMS a PMDD v luteální fázi


PMS nebo premenstruační dysforická porucha (PMDD) se vyskytuje ke konci luteální fáze, těsně před začátkem menstruace. PMDD je však mnohem závažnější než PMS, ačkoli na lehkou váhu by se nemělo brát ani jedno ze zmíněných. Příznaky PMDD mohou vypadat jako PMS, ale kritickým rozdílem je závažnost a trvání příznaků, kterými jsou:

  • Podrážděnost
  • Úzkost
  • Hněv
  • Smutek
  • Změny nálad
  • Problémy s koncentrací
  • Únava
  • Změny chuti k jídlu
  • Nadýmání


Pokud tvé PMS nebo PMDD vážně ovlivňuje tvůj každodenní život, vyhledej odbornou pomoc.

 

Úzkost před menstruací

Jedním z důvodů, proč můžete pociťovat úlevu s nástupem menstruace, je úzkost, která se může projevit jako součást luteální fáze. Úzkost je často příznakem příliš malého množství progesteronu. Níže si můžeš přečíst několik způsobů, které napomáhají zmírnit tento nepříjemný stav.


Fosfatidylserin

Fosfatidylserin je aminokyselina, která napomáhá rovnováze kortizolu ve tvém těle tím, že podporuje jeho přirozený rytmus.


Dýchání

Nadechni se tak, že napočítáš do 4. Zadrž dech tak, že napočítáš do 4. A nakonec na 4 doby i vydechni. Takové dýchání může pomoci uklidnit nervový systém a snížit pocit úzkosti.

 

Hořčík

Konzumace potravin bohatých na hořčík může pomoci zlepšit náladu a podpořit tvůj zdravý spánek. Najdeš ho i v naší Vellene - přírodním nápoji pro hormonální zdraví žen.


Drmek obecný

Pokud máš málo progesteronu, tato bylinka ti může pomoci vytvořit ho, čímž se uklidní a zlepší i tvá nálada. Najdeš ho i v naší Vellene - přírodním nápoji pro hormonální zdraví žen.


Spánek

Dopřej si dostatek spánku a odpočinku. Únava způsobuje i to, že všechno jde jaksi těžší. Navíc může nedostatek spánku zvýšit hladinu kortizolu a zhoršit příznaky PMS. Pokud máš problémy se spánkem, začni tím, že si zajistíš kvalitní prostředí pro tuto oddechovou činnost. Místnost na spaní udržuj chladnou, tmavou a tichou a minimálně hodinu před spaním nedívej do obrazovky.

 

Strava

Dbej na vyváženou stravu. Potraviny, které způsobují prudký nárůst inzulínu, mohou způsobit v hormonech značný zmatek. Strava je pro rovnoměrnou hladinu energie a nálady velmi důležitá.

 

Hladina stresu

Méně je víc, určitě to znáš. A méně stresu je určitě pro tvé tělo víc. Stres může zhoršit každý symptom, proto je nezbytné nalézt způsoby, jak se uvolnit. Pokud cítíš, že je toho na tebe moc a jsi pod tlakem, zkus meditovat, projít se v přírodě, cvičit, ale zkus dechová cvičení. Stres může také narušit celý tvůj menstruační cyklus, ovulaci a jistě může být viníkem změny nálad.

 

Cvičení

Pohyb podporuje tvorbu endorfinů, které zmírňují stres a zlepšují náladu. Najdi si svoji cestu v tom, co tě baví, co máš ráda a co ti dělá radost. Stačí, když si zatančíš na nějakou oblíbenou skladbu, nebo se protáhneš.


Pohoda s přáteli

Sociální podpora je jedním z nejdůležitějších faktorů celkové pohody člověka. Pocit spojení a sounáležitosti je v životě sociálního tvora, kterým člověk je, velmi důležitá. Spoj se s rodinou, přáteli, vytvářej si příjemné chvíle radosti, pohody a spojení.

Celý menstruační cyklus i samotná menstruace mohou jistě do velké míry ovlivnit tvou náladu. Hormonální rovnováha je klíčová v tom, aby ses před, během a po menstruaci cítila příjemně a uvolněně. Důležitá je vyvážená strava, pohyb, zmírnění stresu, dobrý spánek a určitě i Vellena - přírodní nápoj pro hormonální zdraví žen. Samozřejmě nezapomeň na to nejdůležitější, čím je hlas tvého srdce a snaž se ho co nejvíce následovat.

Nalády a menstruační cyklus

20. 2. 2023

Poznáš to? Máš náladu pod psa a někdo přijde s vtipem o ženských náladách a ještě mezi to proplétá slova, jako menses a PMS a dobře se na tom baví, než v tobě to úplně vře, nebo máš chuť křičet na plné hrdlo a skrýt se do teplého péřového polštáře a plakat tam byť i celý den. Proč je ženské tělo se vším, co k němu patří často terčem právě takových nemístných vtipů? Na to se odpověď hledá asi těžko, ale dnes ti v našem článku umíme nabídnout pár odpovědí na to, proč to v ženském těle chodí tak, jak to chodí.

Hormonální antikoncepce - jak minimalizovat vedlejší účinky užívání?

Hormonální antikoncepce - jak minimalizovat vedlejší účinky užívání?

9. 11. 2022

Hormonální antikoncepce - jak minimalizovat vedlejší účinky užívání? - Vellena

Antikoncepce a zdravé ženské tělo

 

Zdravé ženské tělo a samozřejmě zdravá ženská duše jdou ruku v ruce. Stále větší důraz je kladen na propojení, respektive harmonickou spolupráci těchto dvou složek a vytvoření harmonického celku. Je vidět rostoucí komunitu žen, které hledají svoji vnitřní sílu a správné naladění se na své vlastní tělo. Rozličné ženské kruhy, mantry, očistné rituály se stávají stále populárnějšími a poukazují na důležitost opětovného spojení s přírodou i na ženskou sílu.

Rozhodně k tomuto tématu patří i otázka antikoncepce. Je na každé z nás, jakou cestu zvolíme. Pokud je Ti přirozené, nechat život proudit svou cestou, v pořádku. Pokud ses rozhodla užívat antikoncepci, i to je v pořádku. Každý je zodpovědný za svá rozhodnutí a své tělo. Většina žen se rozhoduje pro hormonální antikoncepci jako nejspolehlivější formu ochrany před nechtěným těhotenstvím nebo ji volí jako prostředek k odstranění ženských zdravotních problémů. Není žádným tajemstvím, že v případě chemických léků se mohou objevit některé z vedlejších účinků.

U hormonální antikoncepce se jedná především o:

- nevolnost,

- migréna a bolesti hlavy,

- náladovost,

- problémy se zrakem,

- krvácení mimo cyklus,

- opožděná menstruace,

- citlivá a bolestivá prsa,

- vaginální výtok,

- nechuť k milování,

- změny v hmotnosti (úbytek nebo nárůst).

Dnes Ti přinášíme informace o tom, jak si udržet zdraví i během užívání hormonální antikoncepce.

 HAK - Vellena - strava

Konzumuj pestrou stravu bohatou na živiny

Užíváním tablet se tělo připravuje o živiny, konkrétně o vitamíny E, C, B2, B6, B9, B12, selen, hořčík a zinek, a proto je nutné tyto látky v těle pravidelně doplňovat. Nemusíš sahat po dalších pilulkách. Pro vyvážení těchto živin je vhodné zaměřit se na jejich doplňování, a to zejména formou pestré stravy:

- vitamín E: listová zelenina, různá semínka a ořechy,

- vitamín C: listová zelenina, citrusové plody, bobulovité ovoce a paprika,

- vitamín B: listová zelenina, vajíčka, maso, mořské plody,

- selen: listová zelenina, hovězí maso, ryby,

- hořčík: listová zelenina, hořká čokoláda, různá semínka, ořechy, fazole,

- zinek: hovězí maso, ústřice, plody moře.

Velkým pomocníkem je také náš výživový doplněk stravy pro zdraví ženy Vellena kde najdeš všechny výše uvedené živiny.

Zdravá játra

Užívání hormonální antikoncepce, stejně jako u všech chemických léků, ovlivňuje játra, protože nedostávají takové množství živin, které potřebují ke správné funkci, a protože úkolem jater je také detoxikace nadbytečných hormonů. Fungování jater závisí na aminokyselinách, vitamínech skupiny B, minerálech a dalších látkách, které potřebují, aby mohla „dobře a zodpovědně vykonávat svou práci“. Proto je opravdu důležité věnovat pozornost pestrosti a složení stravy a sledovat zdraví tohoto důležitého orgánu.

 

Pečuj o svůj střevní mikrobiom

Pravděpodobně není novou informací, že užívání antikoncepce způsobuje nerovnováhu střevní flóry a narušuje její přirozené prostředí, což může způsobit přemnožení nežádoucích mikrobů. V některých případech může dojít také k zánětu zažívacího traktu, který způsobuje poruchy imunitní regulace a může vést ke zvýšenému riziku autoimunitního onemocnění. Potraviny bohaté na probiotika, užívání samotných probiotik a dostatečný příjem vlákniny mohou pomoci podpořit zdravá střeva.

HAK - Vellena - spanok

 

Spánek, spánek a ještě jednou spánek

Pro zdravé ženské tělo, vyrovnanou hladinu hormonů a hormonální zdraví jako takové, pro zlepšení duševní pohody a nálady a pro optimální fungování mozku je spánek nezbytný. Snaž se spát alespoň 7 až 9 hodin denně, a to ve zcela tmavé a vyvětrané místnosti. Dopřej si kvalitní spánek, protože je nezbytný pro celkové fungování lidského těla.

 

Soustřeď se na hladinu stresu ve svém těle

Tak teď jsem trošku na vážkách, protože – pokud něčemu věnuji pozornost, podporuji to ještě víc, když ale něco není zcela v pořádku a ignoruji to, také si škodím. Jak tedy? Mám se soustředit na svůj stres, nebo ani ne?

Podle výzkumu mohou ženy užívající hormonální antikoncepci pociťovat nepřiměřené reakce na stresové situace, které jsou vyvolány nepřiměřenou sekrecí kortizolu. Pokud se tedy odehrává něco takového i ve tvém těle, vyzkoušej své tělo a mysl uklidnit meditačním cvičením, modlitbou, masáží, svou šťastnou chvilkou, klidem, procházkou, cvičením, nebo si najdi vlastní rituál na odbourání stresu.

 

Důvěřuj svému tělu, naslouchej jeho hlasu

Ne každá žena musí pociťovat vedlejší účinky antikoncepce, ale pokud se u Tebe objeví, neváhej navštívit svého lékaře. Někdy se bohužel stává, že lékaři považují pocity žen za "vymyšlené pohádky". Nenech se tímto přístupem odradit a zkus štěstí u lékaře, který Ti na tvé cestě pomůže.

Každá jsme jiná a to, co pro jednu znamená přirozenou a hladkou cestu, může být pro druhou cestou trnitou. Poslouchej se a najdi svůj vyvážený střed.

Velkou pomocí bude i náš výživový doplněk pro hormonální zdraví žen Vellena kde najdeš všechny výše zmíněné živiny.

 

Hormonální antikoncepce - jak minimalizovat vedlejší účinky užívání?

9. 11. 2022

Většina žen se rozhoduje pro hormonální antikoncepci jako nejspolehlivější formu ochrany před nechtěným těhotenstvím nebo ji volí jako prostředek k odstranění ženských zdravotních problémů. Není žádným tajemstvím, že v případě chemických léků se mohou objevit některé z vedlejších účinků.

U hormonální antikoncepce se jedná především o:

  • nevolnost,
  • migréna a bolesti hlavy,
  • náladovost,
  • problémy se zrakem,
  • krvácení mimo cyklus,
  • opožděná menstruace,
  • citlivá a bolestivá prsa,
  • vaginální výtok,
  • změny v hmotnosti (úbytek nebo nárůst).


Dnes Ti přinášíme informace o tom, jak si udržet zdraví i během užívání hormonální antikoncepce.

Hořčík a jeho funkce pro hormonální zdraví žen

Hořčík a jeho funkce pro hormonální zdraví žen

18. 10. 2022

Co Ti evokuje slovo hořčík? Možná si na první pohled nebo na první poslech představíš hořčici, nebo něco horského, silného a pevného, ​​nějakou horu nebo vrchol. Od hořčice sice hořčík trošku vzdálený je, ale od slova vrchol až tak ne, protože právě tento minerál sídlí na vrcholu seznamu těch nejdůležitějších živin pro naše tělo. Jeho přítomnost je důležitá pro tlukot srdce, spánkové cykly, imunitu, produkci energie, hormonální rovnováhu, svalové kontrakce a mnoho jiných. Nedostatek hořčíku o sobě dá určitě nějakým způsobem vědět. Tak tedy, projdeme si to a podívejme se zběžně, co všechno důležitého má na starosti čtvrtý nejhojnější minerál právě v ženském těle.

 Hořčík a jeho funkce pro hormonální zdraví žen - Vellena

 

Pomáhá snižovat stres


Hořčík blahodárně působí na celkové zklidnění nervového systému, pomáhá snižovat stres a pocit úzkosti. Naopak při vysoké stresové zátěži se dokáže hořčík vyčerpat. Dbej tedy v takovém období na to, abys ho tělu doplnila. Najdeš ho v naší Velleně - přírodním nápoji pro hormonální zdraví žen.

 

Zmírňuje příznaky PMS


V jisté studii se podařilo jejím účastnicím snížit symptomy premenstruačního syndromu (PMS) právě díky doplnění hořčíku. Také bylo prokázáno, že tento minerál pomáhá snížit zadržování tekutin, což je jeden z nejčastějších problémů tohoto období ženského cyklu. Hořčík také napomáhá játrům efektivněji zpracovat estrogen, což je klíčovým prvkem pro odstranění symptomů PMS, jako jsou:

• citlivost prsů,
• nespavost,
• nadýmání.

 

Zmírňuje menstruační křeče


Hořčík působí jako regulátor svalových kontrakcí, čímž může pomoci při bolestivých menstruačních křečích. Pro zlepšení efektu je v některých případech prospěšné týden před očekávanou menstruací navýšit jeho běžnou dávku.

 

Podporuje funkci štítné žlázy


Zdraví a správná funkce štítné žlázy jsou velmi úzce propojeny. Hořčík napomáhá štítné žláze produkovat správné hladiny hormonů. V případě, že jsou hladiny hořčíku příliš nízké, může se štítná žláza zvětšit.

 

Příznivě ovlivňuje spánek


Díky svým uklidňujícím účinkům působí hořčík příznivě na problémy spojené s nespavostí a jeho pravidelným užíváním před spaním se dokáže kvalita spánku výrazně zlepšit. Naopak neklidný spánek a nespavost mohou být projevem nedostatku hořčíku.

 

 

Zmírňuje bolesti hlavy a bolesti při menstruační migréně


Menstruační migréna je zcela běžný jev, který se u žen projevuje těsně před menstruací v důsledku kolísání hladin hormonů. Ze studií vyplývá, že nízká hladina hořčíku má vliv na vznik migrény a bolesti hlavy, proto je dobré v tomto období hořčík doplnit. Můžeš tak učinit pomocí našeho nápoje pro hormonální zdraví žen Velleny. Stačí jeden chutný nápoj denně.

 

Zlepšuje trávení a zbavuje zácpy


Opět zmíníme účinek hořčíku na funkci svalů, a to v souvislosti s trávicím traktem. Hořčík může pomoci uklidnit křeče v jícnu, což je jedna z možných příčin poruch trávení a refluxu. Rovněž podporuje tvorbu žaludeční kyseliny, kdy její nízká hladina může být také příčinou trávicích potíží. Při zácpě pomohou specifické formy hořčíku, které se považují za laxativa, právě kvůli jejich účinku na svaly v trávicím traktu.

 

Zmírňuje symptomy menopauzy


V období menopauzy mohou ženy pociťovat celou řadu symptomů včetně stavů úzkosti, deprese a ztrátu kostní hmoty. Jelikož se hořčík velmi úzce váže na zdraví kostí, je klíčovým doplňkem právě pro ženy v období menopauzy. Studie také prokázaly zmírnění stavů úzkosti, deprese a výkyvů nálad.

 

Hořčík a jeho funkce pro hormonální zdraví žen - Vellena

 

Zda však dokáže hořčík zcela regulovat a ovlivnit výše jmenované body, závisí i na tom, zda je kořenem problému přímo hořčík, nebo je to něco jiného. Jelikož je hořčík klíčový pro mnoho funkcí a napomáhá buňkám v lidském těle získávat energii ze zkonzumovaného jídla, bude přínosem zařadit ho do Tvého denního jídelníčku. Zkus se naladit na své tělo a poslouchej, co Ti říká. Společně s ostatními 17 důležitými složkami pro hormonální zdraví ho najdeš v naší Velleně - přírodním nápoji pro hormonální zdraví žen.

 

Hořčík a jeho funkce pro hormonální zdraví žen

18. 10. 2022

Co Ti evokuje slovo hořčík? Možná si na první pohled nebo na první poslech představíš hořčici, nebo něco horského, silného a pevného, ​​nějakou horu nebo vrchol. Od hořčice sice hořčík trošku vzdálený je, ale od slova vrchol až tak ne, protože právě tento minerál sídlí na vrcholu seznamu těch nejdůležitějších živin pro naše tělo. Jeho přítomnost je důležitá pro tlukot srdce, spánkové cykly, imunitu, produkci energie, hormonální rovnováhu, svalové kontrakce a mnoho jiných. Nedostatek hořčíku o sobě dá určitě nějakým způsobem vědět. Tak tedy, projdeme si to a podívejme se zběžně, co všechno důležitého má na starosti čtvrtý nejhojnější minerál právě v ženském těle.

AMENOREA NEBOLI HLAVNÍ PŘÍČINY VYNECHÁNÍ MENSTRUACE

AMENOREA NEBOLI HLAVNÍ PŘÍČINY VYNECHÁNÍ MENSTRUACE

22. 6. 2022

Amenorea neboli vynechání menstruace – existuje několik důvodů pro vynechání menstruace a žádný z nich bys neměla ignorovat. Neléčená hormonální nerovnováha spojená s chybějící menstruací může způsobit chaos ve tvém kardiovaskulárním, nervovém systému a také má negativní vliv na zdraví kostí.

V tomto článku se podíváme na běžné důvody, proč se menstruace zastaví nebo nikdy nezačne a také na to, co s tím můžeš udělat.

Amenorea alebo hlavné príčiny vynechania menštruácie

HLAVNÍ DŮVODY VYNECHÁNÍ MENSTRUACE

Amenorea je lékařský termín pro absenci menstruace. Existují dva druhy amenorey – primární a sekundární amenorea. Amenorea může být dočasná, přerušovaná nebo trvalá v důsledku dysfunkce hypotalamu, hypofýzy, vaječníků nebo dělohy.

Primární Amenorea

Primární amenorea je stav, kdy se tvá první menstruace nevyskytne do 14 let (pokud nejsou přítomny jiné příznaky puberty), a do 16 let bez ohledu na to, zda jsi dosáhla puberty nebo ne.

Pokud ti začala růst prsa, ochlupení, ale do 16 let jsi neměla menstruaci, je na místě ohlásit to svému gynekologovi, aby ti provedl kompletní vyšetření. Měla bys také mluvit se svým lékařem, pokud nemáš menstruaci nebo jiné příznaky puberty do věku 14 let. Oba scénáře mohou naznačovat vážné problémy, které by se měly vyšetřit.

Mezi nejčastější důvody primární amenorey patří:

  • Vrodené vady
  • Príliš veľa hormónu stimulujúceho folikuly (FSH)
  • Príliš veľa prolaktínu
  • Problémy s hypotalamom
  • Syndróm polycystických vaječníkov 

Sekundární Amenorea

Sekundární amenorea je stav, kdy v minulosti menstruace byla přítomna (pravidelná nebo nepravidelná), ale na určité časové období jsi ji ztratila, v závislosti od vzorce tvého cyklu.

Pokud byla tvá menstruace pravidelná, diagnóza amenorey se stanoví po třech měsících vynechání menstruace. Pokud byla tvá menstruace nepravidelná nebo slabší, diagnóza se stanoví po uplynutí devíti měsíců a více po vynechání menstruace.

Mezi některé příklady toho, co může způsobit sekundární amenoreu, patří příliš mnoho prolaktinu, hypergonadotropní hypogonadismus (reprodukční žlázy jsou příliš malé), primární ovariální insuficience, poruchy příjmu potravy nebo chronické stavy.

Amenorea alebo hlavné príčiny vynechania menštruácie

 

CO ZPŮSOBUJE VYNECHÁNÍ MENSTRUACE

Ztráta dosud pravidelné menstruace může být důsledkem zvýšeného stresu. Pokud se tvé tělo nachází pod stresem, organismus tento stav vyhodnotí jako nebezpečný a pozastaví proces reprodukce. Stres se může projevovat v mentální nebo emocionální formě, může být také projevem infekce, nadměrného výdeje energie (nadměrného cvičení) nebo nízkého kalorického příjmu. Stres jakéhokoli druhu může způsobit vynechání a ztrátu menstruace. Podívejme se na to, co jsou hlavní stresové faktory.

Výživa a životní styl

Poruchy příjmu potravy stejně jako nechutenství mohou mít vliv na ztrátu menstruace. Pokud se k tomu přidá nadměrné cvičení (např. kvůli dosažení vysněné postavy), vynechání menstruace je více než obvyklé. Cítíš se super vystresovaná a málo spíš? O důvod víc, proč tvá menstruace tento měsíc opět vynechala.

Funkční hypotalamická amenorea

Funkční hypotalamická amenorea (FHA) je diagnóza, kdy se vyloučí všechny ostatní možné důsledky. To znamená, že tvůj lékař vyšetří všechny možnosti a když tvůj stav nesplňuje kritéria pro žádnou jinou diagnózu, tvá diagnóza je FHA.

FHA je často výsledkem nadměrného cvičení, nízké tělesné hmotnosti a stresu. Je spojena s poruchami příjmu potravy, jako je mentální anorexie a bulimie.

ONEMOCNĚNÍ ŠTÍTNÍ ŽLÁZY

Poruchy štítné žlázy mohou vést k nepravidelnostem v menstruačním cyklu. I když je onemocnění štítné žlázy uznáváno jako příčina amenorey, není to vždy oblast, kterou lékaři testují nebo řeší hned.

Pokud jsi ztratila menstruaci, je nezbytné důkladné vyšetření štítné žlázy.

 

SYNDROM POLYCYSTICKÝCH VAJEČNÍKŮ

Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) je častou příčinou anovulačních cyklů (nedostatek ovulace) a amenorey. PCOS je stav, který je běžný a často se přehlíží, což vede ke zpožděné diagnostice.

Odborníci odhadují, že 1 z 10 žen má PCOS. Pokud ti menstruace chybí a máš další příznaky jako je nevysvětlitelný přírůstek na váze, akné, vypadávání vlasů, růst vlasů na bradě nebo na hrudi a problémy s krevním cukrem, je důležité, aby si o vyšetření PCOS promluvila se svým lékařem.

VYNECHÁNÍ MENSTRUACE PO VYSAZENÍ ANTIKONCEPCE 

Po vysazení antikoncepce bývá dost časté, že se menstruace hned nevrátí. Tento stav může trvat 4 – 6 měsíců a postihuje 3 až 6 % žen.

Je důležité si uvědomit, že mnoho lékařů předepisuje antikoncepci na nepravidelnou nebo chybějící menstruaci, a ačkoli to může mít vliv na děložní výstelku, neřeší to základní problém. Pokud přestaneš užívat pilulky, je vysoce pravděpodobné, že dojde k zástavě i tvé menstruace – jelikož byla vyvolána „pouze“ antikoncepcí. To může být důvodem častější amenorey po vysazení antikoncepce. I proto bys před předepisováním antikoncepce měla vědět, proč ti menstruace chybí – co je hlavní důvod.

 

Perimenopauza

Perimenopauza je období, kdy naše plodnost začíná přirozeně klesat z důvodu přicházející menopauzy. Během určité fáze života můžeš přijít na to, že se menstruace stává nepravidelnou, někdy dokonce vynechá i měsíc.

To, že ti zmizí menstruace, neznamená, že nemůžeš pořád otěhotnět. Ve skutečnosti je to dobré varování pro každého s chybějící menstruací, protože ovulace předchází menstruaci, což znamená, že můžeš ovulovat spontánně, aniž bys o tom věděla.

Kojení

Někdy nám matka příroda dá přestávku na delší období po porodu. Pokud v současnosti kojíš, možná nemáš menstruaci a je to naprosto normální. U těch, které výlučně kojí, se může stát, že se jim menstruace nevrátí po celou dobu kojení. Někdy se vrátí s nočním odstavením a jindy, navzdory kojení, se nastartuje do několika měsíců od porodu.

Chybějící menstruace během kojení neznamená, že jsi zcela chráněna před těhotenstvím - nezapomínej, že ovulace předchází menstruaci.

 

Amenorea alebo hlavné príčiny vynechania menštruácie - Amalvena

 

JAK VRÁTIT MENSTRUACI ZPĚT

  1. TESTY

Promluv si se svým gynekologem, jestli ti může provést testy jako:

  • Těhotenský test (můžeš i sama 😉)
  • Folikuly stimulující hormon
  • Luteinizační hormon
  • Estradiol
  • Prolaktin
  • Celkový a volný testosteron
  • Štítná žláza
  • Nadledvinky

 

  1. ZAKLÁDEJ SI NA STRAVĚ BOHATÉ NA ŽIVINY

Není to jen otázka kalorií, ale také živin, které tvé tělo potřebuje k pravidelné menstruaci a ovulaci. Plnohodnotná strava zaměřená na přísun zdravých tuků a bílkovin, jako jsou volně žijící ryby, ořechy, luštěniny a bio maso, vlákniny a velkého množství zeleniny, ti může pomoci dodat tělu to, co potřebuje.

Je dobré zvážit zařazení multivitamínu pro ženy - Vellenu. Vellena ti pomůže dodat tělu nedostatkové živiny a nastolit hormonální rovnováhu. Stačí jeden sáček denně, ze kterého si připravíš chutný nápoj.

Mýtus: Ztráta menstruace kvůli dietě je znakem zdravé výživy.

 

  1. SLEDUJ PROJEVY SVÉHO TĚLA

Sleduj své příznaky - náladu, energii, spánek, stres, trávení, pokožku a cokoli, co může být znakem tvé menstruace. Sledování toho, co prožíváš, tě nejen motivuje pokračovat v pozitivních změnách, ale může ti také poskytnout vodítka k tomu, co tvému ​​zdraví pomáhá a co ne.

 

  1. PŘEHODNOŤ SVOU CVIČEBNÍ RUTINU

Pokud se po cvičení cítíš úplně zničená, zotavení ti trvá i několik dní nebo máš během cvičení pocit na zvracení, je více než pravděpodobné, že intenzita je pro tvé tělo příliš vysoká.

Pokud jsi k tomu ještě ztratila menstruaci, je čas přehodnotit svou cvičební rutinu - a trochu ubrat.

Kromě toho se ujisti, že splňuješ kalorické potřeby pro takovou úroveň výdeje energie. Pamatuj si, že tvé tělo se musí cítit bezpečně při ovulaci a menstruaci. Pocit, že vždy běží jako o život nebo je uprostřed hladomoru, ti toho nepomůže dosáhnout.

Mýtus: Ztráta menstruace je normální součástí dobré kondiční rutiny.

5. SPÁNEK

Spánek je úzce spjat s naším menstruačním cyklem. Jeho nedostatek nebo špatná kvalita je pro tvé tělo stresem.
Snaž se spát ve zcela tmavé místnosti a dvě hodiny před spaním se vyhýbej veškeré elektronice vyzařující světlo (mobil, počítač, televizor). A pokud můžeš, zkus se před spaním uvolnit, využít meditační nebo jiné techniky k uvolnění stresu a relaxaci.

6. STRES MANAGEMENT

Když stres stoupá, ať už emocionální nebo fyzický, tvé tělo je ve jménu přežití zcela na kolenou. To znamená přesun hormonální aktivity do produkce kortizolu a pryč od reprodukčních cílů (tj. ovulace).


Stres je proto významným důvodem, proč ti zmizí menstruace. Zkus různá cvičení jako je meditace, hluboké dýchání, modlitba, procházka, vedení deníku, akupunktura, masáž, a dokonce i manikúra či pedikúra, abys zjistila, co ti nejlépe pomáhá jej zvládat.

 

7. SPRÁVNÉ ŽIVINY

Tvoje výživa je životně důležitá pro obnovu menstruace. Nejen kalorie, ale také živiny signalizují tělu, že životní prostředí je bezpečné, dostatečně bezpečné pro tvorbu dítěte.

Bez ohledu na to, zda chceš dítě nebo ne, tělo potřebuje vědět, že prostředí mu prospívá, abys měla ovulaci.

Optimální vitamíny, minerály a další živiny ti pomohou lépe zvládnout podmínky, jako je vynechání menstruace, symptomy PMS, PCOS a PBCS. Tvé hormonální zdraví závisí na mikroživinách.

Ukázalo se například, že vitamín D hraje zásadní roli v pravidelné menstruaci. V jedné studii bylo zjištěno, že 13 % žen s nízkým obsahem vitamínu D (<30 ng/ml) hlásilo amenoreu.

Pokud užíváš či jsi užívala antikoncepci, měla by sis dát pozor na tyto živiny (antikoncepce způsobuje, resp. mohla v minulosti způsobit jejich nedostatek):

Vitamíny B2, B6, B12 a folát
Antioxidanty
Hořčík
Zinek
Selen
CoQ10

Tyto živiny potřebuješ nejen pro své vaječníky. Jsou také nezbytné k podpoře tvých nadledvinek, štítné žlázy a pomáhají tvé hypofýze (mléčné žláze) vykonávat svou práci.

Všechny důležité živiny najdeš v našem doplňku výživy pro ženské zdraví a hormonální rovnováhu - Velleně.

 

AMENOREA NEBOLI HLAVNÍ PŘÍČINY VYNECHÁNÍ MENSTRUACE

22. 6. 2022

Amenorea neboli vynechání menstruace – existuje několik důvodů pro vynechání menstruace a žádný z nich bys neměla ignorovat. Neléčená hormonální nerovnováha spojená s chybějící menstruací může způsobit chaos ve tvém kardiovaskulárním, nervovém systému a také má negativní vliv na zdraví kostí.

V tomto článku se podíváme na běžné důvody, proč se menstruace zastaví nebo nikdy nezačne a také na to, co s tím můžeš udělat.

BOLESTIVA MENSTRUACE: NEPŘÍJEMNÁ PRAVDA O TOM, JAK MODERNÍ ŽIVOTNÍ STYL OVLIVŇUJE NAŠI HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHU

BOLESTIVA MENSTRUACE: NEPŘÍJEMNÁ PRAVDA O TOM, JAK MODERNÍ ŽIVOTNÍ STYL OVLIVŇUJE NAŠI HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHU

31. 5. 2022

Věděla jsi, že náš životní styl (to, co jíme, jak se hýbeme, kolik hodin spíme, kolik odpočíváme atd.) má přímý dopad na naši hormonální (ne)rovnováhu? Bolestivá menstruace či intenzivní PMS příznaky jsou znakem toho, že naše hormony nejsou v rovnováze. Ženské hormony mají výkyvy na měsíční bázi, ale jejich fluktuaci také ovlivňuje náš životní styl.

V dnešním světě je vyvíjen stále větší tlak na rychlost (vše musí být „rychle hotovo“), což má za následek permanentní stres. Když se k tomu ještě přidá strava, chudá na živiny, málo spánku a pohybu, není divu, že naše PMS příznaky jsou horší každým měsícem.

Dbát na všechny tyto aspekty našeho života ale nestačí jen týden před menstruací. Nalezení hormonální a životní rovnováhy je často celoživotní cesta, která ale přináší své ovoce 😊.

Bolestivá menštruácia | Amalvena

JAKÝM POTRAVINÁM SE VYHNOUT PRO ZMÍRNĚNÍ PMS PŘÍZNAKŮ A BOLESTIVÉ MENSTRUACE? 

Možná to pro tebe nebude nic nového, ale pokud konzumuješ zvýšené množství těchto potravin, je dost pravděpodobné, že tvé hormony se dostávají do nerovnováhy, což se následně projeví ve slabé/bolestivé menstruaci a intenzivních PMS příznacích (křeče v podbřišku, změny nálad, únava a podrážděnost, nadýmání a plynatost, hormonální akné, bolesti svalů, vypadávání vlasů, poruchy spánku, hněv a deprese):

 

 

 

Cukr a lepok

Bolestivá menštruácia | Amalvena

 

 

Cukr a lepek jsou bohužel zánětlivé potraviny. Neříkáme ti, aby ses jim úplně vyhnula. I my dobře známe období před menstruací, kdy je chuť na sladké obzvlášť zvýšená a je to takhle v pořádku. Potřebné je uhlídat si množství přijímaného cukru ve stravě a při konzumaci lepku sáhnout raději po „tmavších“ obilovinách s obsahem obalu zrna (tzv. celozrnné mouky, pečivo), protože tam je lepek kompenzován vyšším obsahem vlákniny.

Kofeín

Bolestivá menštruácia | Amalvena

 

Umíš si představit svůj život bez kofeinu? My jsme to neuměly - ani trochu. Ale dostaly jsme se do bodu, kdy nebylo jiné cesty a na vlastní kůži můžeme potvrdit, že káva, resp. kofein má účinky na naši hormonální rovnováhu, a ne ty pozitivní.


Hormon, zvaný kortizol, je v našem těle produkován nadledvinami a je zodpovědný za to, abychom měly energii tehdy, když ji potřebujeme (ráno, když vstaneme jí máme hodně, během dne jeho hladina klesá, abychom si večer mohly lehnout do postele unavené) a usnout). Pokud si ráno ráda dopřeješ jeden či dva šálky kávy, kofein má vliv na funkci nadledvinek a vytváří pro ně větší stres, čímž se produkuje více kortizolu (je také zodpovědný za zvládání stresu). Vyšší produkce kortizolu má zase vliv na vyšší hladinu cukru v krvi, která se následně projeví únavou, věčným pocitem hladu, zvýšené chuti na sladké, častým močením a problémem zhubnout. Asi sis všimla, že po pití kávy máš najednou hodně energie (kortizol jde nahoru), ale po určité době se únava vrátí, cítíš se hladová, i když jsi jedla, po jídle máš chuť na sladké a nespokojíš se s kostkou čokolády? (cukr v krvi šel nahoru).

Všechno je to o množství, nemusíš hned s kávou přestat, možná bude stačit omezit se na jeden šálek denně.

 

Alkohol  

Bolestivá menštruácia | Amalvena

 

Příjem alkoholu přímo souvisí s tím, jak bolestivé mohou být symptomy PMS. Vědci došli k závěru, že je to proto, protože alkohol je přímo spojen s hormony v těle, které ovládají naši náladu, naše emoce. Takovým hormonem je serotonin. Zvýšená konzumace alkoholu vede ke zvýšeným a zhoršeným příznakům PMS a k bolestivé či nepravidelné menstruaci. Jakkoli to bude náročné, pokus se omezit večerní sklenici vína na 2-3krát týdně.

 

FAST FOOD 

Bolestivá menštruácia | Amalvena

 

Zpracované a balené potraviny obsahují umělé hormony, jsou častokrát přeplněné cukrem a solí. Studie ukazují, že emocionální a fyzické symptomy PMS jsou mnohem horší u žen, které pravidelně konzumují zpracované potraviny. Takže, i když může vaření domácího jídla trvat poněkud déle, tato námaha stojí za to. Studie zjistily, že západní dieta, konkrétně dieta se zvýšenou spotřebou zpracovaných potravin, má za následek více případů PMS.

Každá z nás má občas chuť si dopřát balík chipsů či sklenici koly. Pokud je to čas od času, nic hrozného se neděje, dej si ale pozor, abys tyto potraviny nekonzumovala denně, protože tak jak negativně ovlivňují tvou hormonální soustavu, mají rovněž špatný vliv i na jiné soustavy ve tvém organismu.

 

JAKÉ ZMĚNY ŽIVOTNÍHO STYLU MŮŽEŠ DĚLAT PRO ZMÍRNĚNÍ PŘÍZNAKŮ PMS, BOLESTIVÉ A NEPRAVIDELNÉ MENSTRUACE A NASTOLIT OPĚT HORMONÁLNÍ ROVNOVÁHU?

 

SPÁNEK

Dopřej si denně 8 až 9 hodin spánku a snaž se zalézt do postele v rozumném čase. Ano, s malými dětmi je tato podmínka nereálná na dodržení, tak alespoň spi, když spí tvé miminko.

POHYB A CVIČENÍ

Pravidelný pohyb může významně zredukovat PMS projevy - ať už emocionální nebo i ty fyzické. Asi sis všimla, že po sportu se cítíš mnohem šťastnější a spokojenější🤩. Zda to bude běh, jóga, pilates nebo zvedání činek, je úplně jedno. Hlavně, aby tě to bavilo a dělalo ti to radost.

STRES

Nalezení zdravého způsobu, jak eliminovat stres, je klíčové pro udržení ženského těla/zdraví v rovnováze. Stres může způsobit chaos v našich hormonech, a ještě více zhoršit příznaky PMS. Cvičení jógy, meditace či nalézání vnitřní rovnováhy a času pro sebe by mělo být nedílnou součástí rovnováhy tvého cyklu.

HYDRATACE

Může se zdát, že něco takového jako pití vody je naprosto jednoduchý úkol. Při pití vody bys ale měla dávat pozor na to, abys nevypila najednou litr vody a pak další hodiny nepila. Doporučuje se pít vodu v menších množstvích (1,5 dcl - 2 dcl) každou půlhodinu/hodinu. Tímto způsobem tělo reálně hydratuješ, místo aby voda tebou pouze „proletěla" a ty sis akorát zatížila ledviny.

 

VELLENA

A to nejlepší nakonec 😇. Ženský přírodní nápoj Vellenu jsme navrhly tak, aby ti svým složením nejen chutnala, ale aby sis doplnila potřebné živiny pro nastolení vnitřní i hormonální rovnováhy.

Vellenu jednou denně rozmícháš v 1 dcl vody a připravíš si chutný nápoj, který ti pomůže zredukovat příznaky PMS a bolestivé či nepravidelné menstruace.

BOLESTIVA MENSTRUACE: NEPŘÍJEMNÁ PRAVDA O TOM, JAK MODERNÍ ŽIVOTNÍ STYL OVLIVŇUJE NAŠI HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHU

31. 5. 2022

Věděla jsi, že náš životní styl (to, co jíme, jak se hýbeme, kolik hodin spíme, kolik odpočíváme atd.) má přímý dopad na naši hormonální (ne)rovnováhu? Bolestivá menstruace či intenzivní PMS příznaky jsou znakem toho, že naše hormony nejsou v rovnováze. Ženské hormony mají výkyvy na měsíční bázi, ale jejich fluktuaci také ovlivňuje náš životní styl.