BOLESTIVA MENSTRUACE: NEPŘÍJEMNÁ PRAVDA O TOM, JAK MODERNÍ ŽIVOTNÍ STYL OVLIVŇUJE NAŠI HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHU

BOLESTIVA MENSTRUACE: NEPŘÍJEMNÁ PRAVDA O TOM, JAK MODERNÍ ŽIVOTNÍ STYL OVLIVŇUJE NAŠI HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHU

Věděla jsi, že náš životní styl (to, co jíme, jak se hýbeme, kolik hodin spíme, kolik odpočíváme atd.) má přímý dopad na naši hormonální (ne)rovnováhu? Bolestivá menstruace či intenzivní PMS příznaky jsou znakem toho, že naše hormony nejsou v rovnováze. Ženské hormony mají výkyvy na měsíční bázi, ale jejich fluktuaci také ovlivňuje náš životní styl.

V dnešním světě je vyvíjen stále větší tlak na rychlost (vše musí být „rychle hotovo“), což má za následek permanentní stres. Když se k tomu ještě přidá strava, chudá na živiny, málo spánku a pohybu, není divu, že naše PMS příznaky jsou horší každým měsícem.

Dbát na všechny tyto aspekty našeho života ale nestačí jen týden před menstruací. Nalezení hormonální a životní rovnováhy je často celoživotní cesta, která ale přináší své ovoce 😊.

Bolestivá menštruácia | Amalvena

JAKÝM POTRAVINÁM SE VYHNOUT PRO ZMÍRNĚNÍ PMS PŘÍZNAKŮ A BOLESTIVÉ MENSTRUACE? 

Možná to pro tebe nebude nic nového, ale pokud konzumuješ zvýšené množství těchto potravin, je dost pravděpodobné, že tvé hormony se dostávají do nerovnováhy, což se následně projeví ve slabé/bolestivé menstruaci a intenzivních PMS příznacích (křeče v podbřišku, změny nálad, únava a podrážděnost, nadýmání a plynatost, hormonální akné, bolesti svalů, vypadávání vlasů, poruchy spánku, hněv a deprese):

 

 

 

Cukr a lepok

Bolestivá menštruácia | Amalvena

 

 

Cukr a lepek jsou bohužel zánětlivé potraviny. Neříkáme ti, aby ses jim úplně vyhnula. I my dobře známe období před menstruací, kdy je chuť na sladké obzvlášť zvýšená a je to takhle v pořádku. Potřebné je uhlídat si množství přijímaného cukru ve stravě a při konzumaci lepku sáhnout raději po „tmavších“ obilovinách s obsahem obalu zrna (tzv. celozrnné mouky, pečivo), protože tam je lepek kompenzován vyšším obsahem vlákniny.

Kofeín

Bolestivá menštruácia | Amalvena

 

Umíš si představit svůj život bez kofeinu? My jsme to neuměly - ani trochu. Ale dostaly jsme se do bodu, kdy nebylo jiné cesty a na vlastní kůži můžeme potvrdit, že káva, resp. kofein má účinky na naši hormonální rovnováhu, a ne ty pozitivní.


Hormon, zvaný kortizol, je v našem těle produkován nadledvinami a je zodpovědný za to, abychom měly energii tehdy, když ji potřebujeme (ráno, když vstaneme jí máme hodně, během dne jeho hladina klesá, abychom si večer mohly lehnout do postele unavené) a usnout). Pokud si ráno ráda dopřeješ jeden či dva šálky kávy, kofein má vliv na funkci nadledvinek a vytváří pro ně větší stres, čímž se produkuje více kortizolu (je také zodpovědný za zvládání stresu). Vyšší produkce kortizolu má zase vliv na vyšší hladinu cukru v krvi, která se následně projeví únavou, věčným pocitem hladu, zvýšené chuti na sladké, častým močením a problémem zhubnout. Asi sis všimla, že po pití kávy máš najednou hodně energie (kortizol jde nahoru), ale po určité době se únava vrátí, cítíš se hladová, i když jsi jedla, po jídle máš chuť na sladké a nespokojíš se s kostkou čokolády? (cukr v krvi šel nahoru).

Všechno je to o množství, nemusíš hned s kávou přestat, možná bude stačit omezit se na jeden šálek denně.

 

Alkohol  

Bolestivá menštruácia | Amalvena

 

Příjem alkoholu přímo souvisí s tím, jak bolestivé mohou být symptomy PMS. Vědci došli k závěru, že je to proto, protože alkohol je přímo spojen s hormony v těle, které ovládají naši náladu, naše emoce. Takovým hormonem je serotonin. Zvýšená konzumace alkoholu vede ke zvýšeným a zhoršeným příznakům PMS a k bolestivé či nepravidelné menstruaci. Jakkoli to bude náročné, pokus se omezit večerní sklenici vína na 2-3krát týdně.

 

FAST FOOD 

Bolestivá menštruácia | Amalvena

 

Zpracované a balené potraviny obsahují umělé hormony, jsou častokrát přeplněné cukrem a solí. Studie ukazují, že emocionální a fyzické symptomy PMS jsou mnohem horší u žen, které pravidelně konzumují zpracované potraviny. Takže, i když může vaření domácího jídla trvat poněkud déle, tato námaha stojí za to. Studie zjistily, že západní dieta, konkrétně dieta se zvýšenou spotřebou zpracovaných potravin, má za následek více případů PMS.

Každá z nás má občas chuť si dopřát balík chipsů či sklenici koly. Pokud je to čas od času, nic hrozného se neděje, dej si ale pozor, abys tyto potraviny nekonzumovala denně, protože tak jak negativně ovlivňují tvou hormonální soustavu, mají rovněž špatný vliv i na jiné soustavy ve tvém organismu.

 

JAKÉ ZMĚNY ŽIVOTNÍHO STYLU MŮŽEŠ DĚLAT PRO ZMÍRNĚNÍ PŘÍZNAKŮ PMS, BOLESTIVÉ A NEPRAVIDELNÉ MENSTRUACE A NASTOLIT OPĚT HORMONÁLNÍ ROVNOVÁHU?

 

SPÁNEK

Dopřej si denně 8 až 9 hodin spánku a snaž se zalézt do postele v rozumném čase. Ano, s malými dětmi je tato podmínka nereálná na dodržení, tak alespoň spi, když spí tvé miminko.

POHYB A CVIČENÍ

Pravidelný pohyb může významně zredukovat PMS projevy - ať už emocionální nebo i ty fyzické. Asi sis všimla, že po sportu se cítíš mnohem šťastnější a spokojenější🤩. Zda to bude běh, jóga, pilates nebo zvedání činek, je úplně jedno. Hlavně, aby tě to bavilo a dělalo ti to radost.

STRES

Nalezení zdravého způsobu, jak eliminovat stres, je klíčové pro udržení ženského těla/zdraví v rovnováze. Stres může způsobit chaos v našich hormonech, a ještě více zhoršit příznaky PMS. Cvičení jógy, meditace či nalézání vnitřní rovnováhy a času pro sebe by mělo být nedílnou součástí rovnováhy tvého cyklu.

HYDRATACE

Může se zdát, že něco takového jako pití vody je naprosto jednoduchý úkol. Při pití vody bys ale měla dávat pozor na to, abys nevypila najednou litr vody a pak další hodiny nepila. Doporučuje se pít vodu v menších množstvích (1,5 dcl - 2 dcl) každou půlhodinu/hodinu. Tímto způsobem tělo reálně hydratuješ, místo aby voda tebou pouze „proletěla" a ty sis akorát zatížila ledviny.

 

VELLENA

A to nejlepší nakonec 😇. Ženský přírodní nápoj Vellenu jsme navrhly tak, aby ti svým složením nejen chutnala, ale aby sis doplnila potřebné živiny pro nastolení vnitřní i hormonální rovnováhy.

Vellenu jednou denně rozmícháš v 1 dcl vody a připravíš si chutný nápoj, který ti pomůže zredukovat příznaky PMS a bolestivé či nepravidelné menstruace.

Zpět na blog