Hormonální antikoncepce - jak minimalizovat vedlejší účinky užívání?

Hormonální antikoncepce - jak minimalizovat vedlejší účinky užívání?

Hormonální antikoncepce - jak minimalizovat vedlejší účinky užívání? - Vellena

Antikoncepce a zdravé ženské tělo

 

Zdravé ženské tělo a samozřejmě zdravá ženská duše jdou ruku v ruce. Stále větší důraz je kladen na propojení, respektive harmonickou spolupráci těchto dvou složek a vytvoření harmonického celku. Je vidět rostoucí komunitu žen, které hledají svoji vnitřní sílu a správné naladění se na své vlastní tělo. Rozličné ženské kruhy, mantry, očistné rituály se stávají stále populárnějšími a poukazují na důležitost opětovného spojení s přírodou i na ženskou sílu.

Rozhodně k tomuto tématu patří i otázka antikoncepce. Je na každé z nás, jakou cestu zvolíme. Pokud je Ti přirozené, nechat život proudit svou cestou, v pořádku. Pokud ses rozhodla užívat antikoncepci, i to je v pořádku. Každý je zodpovědný za svá rozhodnutí a své tělo. Většina žen se rozhoduje pro hormonální antikoncepci jako nejspolehlivější formu ochrany před nechtěným těhotenstvím nebo ji volí jako prostředek k odstranění ženských zdravotních problémů. Není žádným tajemstvím, že v případě chemických léků se mohou objevit některé z vedlejších účinků.

U hormonální antikoncepce se jedná především o:

- nevolnost,

- migréna a bolesti hlavy,

- náladovost,

- problémy se zrakem,

- krvácení mimo cyklus,

- opožděná menstruace,

- citlivá a bolestivá prsa,

- vaginální výtok,

- nechuť k milování,

- změny v hmotnosti (úbytek nebo nárůst).

Dnes Ti přinášíme informace o tom, jak si udržet zdraví i během užívání hormonální antikoncepce.

 HAK - Vellena - strava

Konzumuj pestrou stravu bohatou na živiny

Užíváním tablet se tělo připravuje o živiny, konkrétně o vitamíny E, C, B2, B6, B9, B12, selen, hořčík a zinek, a proto je nutné tyto látky v těle pravidelně doplňovat. Nemusíš sahat po dalších pilulkách. Pro vyvážení těchto živin je vhodné zaměřit se na jejich doplňování, a to zejména formou pestré stravy:

- vitamín E: listová zelenina, různá semínka a ořechy,

- vitamín C: listová zelenina, citrusové plody, bobulovité ovoce a paprika,

- vitamín B: listová zelenina, vajíčka, maso, mořské plody,

- selen: listová zelenina, hovězí maso, ryby,

- hořčík: listová zelenina, hořká čokoláda, různá semínka, ořechy, fazole,

- zinek: hovězí maso, ústřice, plody moře.

Velkým pomocníkem je také náš výživový doplněk stravy pro zdraví ženy Vellena kde najdeš všechny výše uvedené živiny.

Zdravá játra

Užívání hormonální antikoncepce, stejně jako u všech chemických léků, ovlivňuje játra, protože nedostávají takové množství živin, které potřebují ke správné funkci, a protože úkolem jater je také detoxikace nadbytečných hormonů. Fungování jater závisí na aminokyselinách, vitamínech skupiny B, minerálech a dalších látkách, které potřebují, aby mohla „dobře a zodpovědně vykonávat svou práci“. Proto je opravdu důležité věnovat pozornost pestrosti a složení stravy a sledovat zdraví tohoto důležitého orgánu.

 

Pečuj o svůj střevní mikrobiom

Pravděpodobně není novou informací, že užívání antikoncepce způsobuje nerovnováhu střevní flóry a narušuje její přirozené prostředí, což může způsobit přemnožení nežádoucích mikrobů. V některých případech může dojít také k zánětu zažívacího traktu, který způsobuje poruchy imunitní regulace a může vést ke zvýšenému riziku autoimunitního onemocnění. Potraviny bohaté na probiotika, užívání samotných probiotik a dostatečný příjem vlákniny mohou pomoci podpořit zdravá střeva.

HAK - Vellena - spanok

 

Spánek, spánek a ještě jednou spánek

Pro zdravé ženské tělo, vyrovnanou hladinu hormonů a hormonální zdraví jako takové, pro zlepšení duševní pohody a nálady a pro optimální fungování mozku je spánek nezbytný. Snaž se spát alespoň 7 až 9 hodin denně, a to ve zcela tmavé a vyvětrané místnosti. Dopřej si kvalitní spánek, protože je nezbytný pro celkové fungování lidského těla.

 

Soustřeď se na hladinu stresu ve svém těle

Tak teď jsem trošku na vážkách, protože – pokud něčemu věnuji pozornost, podporuji to ještě víc, když ale něco není zcela v pořádku a ignoruji to, také si škodím. Jak tedy? Mám se soustředit na svůj stres, nebo ani ne?

Podle výzkumu mohou ženy užívající hormonální antikoncepci pociťovat nepřiměřené reakce na stresové situace, které jsou vyvolány nepřiměřenou sekrecí kortizolu. Pokud se tedy odehrává něco takového i ve tvém těle, vyzkoušej své tělo a mysl uklidnit meditačním cvičením, modlitbou, masáží, svou šťastnou chvilkou, klidem, procházkou, cvičením, nebo si najdi vlastní rituál na odbourání stresu.

 

Důvěřuj svému tělu, naslouchej jeho hlasu

Ne každá žena musí pociťovat vedlejší účinky antikoncepce, ale pokud se u Tebe objeví, neváhej navštívit svého lékaře. Někdy se bohužel stává, že lékaři považují pocity žen za "vymyšlené pohádky". Nenech se tímto přístupem odradit a zkus štěstí u lékaře, který Ti na tvé cestě pomůže.

Každá jsme jiná a to, co pro jednu znamená přirozenou a hladkou cestu, může být pro druhou cestou trnitou. Poslouchej se a najdi svůj vyvážený střed.

Velkou pomocí bude i náš výživový doplněk pro hormonální zdraví žen Vellena kde najdeš všechny výše zmíněné živiny.

 

Zpět na blog