Nalády a menstruační cyklus

Nalády a menstruační cyklus

Poznáváš to? Máš náladu pod psa a někdo přijde s vtipem o ženských náladách a ještě mezi to proplétá slova, jako menses a PMS a dobře se u toho baví. V tobě to úplně vře, máš chuť křičet z plných plic, zabořit se do teplého péřového polštáře a plakat tam klidně celý den. Proč je ženské tělo se vším, co k němu patří často terčem právě takových nemístných vtipů? Na to se odpověď hledá asi těžko, ale dnes ti v našem článku umíme nabídnout pár odpovědí na to, proč to v ženském těle chodí tak, jak to chodí.

 

Proč mám po začátku menstruace dobrou náladu?

Všimla sis na sobě, že někdy, nebo možná i častěji než někdy, když máš dostat menses, tvá nálada kolísá jako na houpačce, ale jakmile se rozloučíš s hygienickými vložkami, rozloučíš se i se špatnou náladou a ty se cítíš jak na obláčku radosti? Je vědecky podloženo, že tento jev má souvislost se změnou hormonů během celého menstruačního cyklu, které ovlivňují změny nálad. Zde je několik základních informací, které si předtím, než se pustíme do rozebírání tématu nálady, ujasníme.

Menstruační cyklus je řízen dvěma hlavními pohlavními hormony a to estrogenem a progesteronem. Během celé doby cyklu tyto hormony kolísají, přičemž hladina estrogenu stoupá v první polovině a vrcholí kolem ovulace a hladina progesteronu stoupá ve druhé polovině a vrcholí těsně před menstruací. První fáze menstruačního cyklu je takzvaná folikulární fáze, neboť se v ní vyvíjí folikul, který obsahuje vajíčko. Druhá fáze cyklu se nazývá luteální fáze. V této fázi se vajíčko uvolní a z folikulu se stane žluté tělísko, které produkuje progesteron a estrogen. Během celé doby cyklu tyto dva hormony kolísají, což může značně ovlivnit to, jak se cítíš, jak na fyzické, tak na emocionální úrovni a tedy i to, jakou máš náladu.

Radost a smutek

Představ si, že na houpačce vidíš houpat se dvě děti. Jedno je Radost a druhé se jmenuje Smutek. Každá jsme jiná a některým se podaří sednout si na stranu Radosti okamžitě, jakmile se spustí menstruace, zatímco jiným to může ještě pár dní trvat. Je možné, že některé ženy budou sedět na straně Smutku po celou dobu menstruace. Je důležité, abys věděla, že PMS není příznačné pro každou ženu a ne každá žena má stejné příznaky PMS, což platí i pro premenstruační dysforickou poruchu (PMDD). Nahlédněme blíže na to, jak se mohou měnit nálady vzhledem k fázi tvého cyklu.


Folikulární fáze: Posilovač nálady


Během této fáze mají ženy tendenci mít lepší náladu, cítit příval energie a radosti ze života. Je to doba, kdy do ovulace chybí ještě přibližně 14 dní. První den folikulární fáze je také prvním dnem tvé menstruace, což znamená, že i když jsou hladiny estrogenu na začátku menstruace nízké, postupně začíná hladina tohoto hormonu stoupat. Estrogen (plus hormon stimulující folikuly, FSH) je potřebný pro vývoj folikulu, který obsahuje vajíčko a zahušťuje výstelku dělohy, čímž se připravuje na oplodněné vajíčko. Jak stoupá hladina estrogenu, pomalu se zvedá do vzduchu i Radost na pomyslné houpačce a tvá nálada se ubírá příznivým směrem. I když to může trvat ještě několik dní, podrážděnost a jiné příznaky PMS postupně odeznívají. Důvodem zlepšování nálady může být to, že estrogen je spojen se serotoninem, neurotransmiterem, který má vliv na naši náladu. Se zvyšující se hladinou estrogenu se zvyšuje také produkce serotoninu, což může vést k pocitům štěstí a pohody. Během této fáze zůstávají hladiny progesteronu relativně stabilní a nízké, dokud nezačnou stoupat v luteální fázi, která nastává po ovulaci.

Ovulační fáze: střed tvého menstruačního cyklu


Ovulace je uvolnění vajíčka z vaječníku a obvykle nastává uprostřed cyklu. Náhlé zvýšení hladiny estrogenu a prudký nárůst luteinizačního hormonu (LH) spouští ovulaci. V této fázi je ženské tělo připraveno ke zplození dítěte. Je možné, že v této fázi zaznamenáš mírně zhoršenou náladu, nicméně, jde o krátkodobý jev, kdy estrogen klesne ze své předovulační špičky, ale několik dní po ovulaci začne zase stoupat.

Luteální fáze: nálada pod psa

Po ovulaci začne žluté tělísko produkovat progesteron. Tato fáze se nazývá luteální fáze a trvá po zbytek cyklu, dokud se nedostaví menstruace. Hladina progesteronu během první poloviny luteální fáze stoupá, čímž se tělo připravuje na možné těhotenství. Se zvýšenou hladinou progesteronu se může žena cítit uvolněně a příjemně, ale čím blíže je k menstruaci, tím více se může situace měnit. Když během ovulace nedojde k těhotenství, tělo nemá k dispozici těhotenský hormon HCG, který by dokázal udržet žluté tělísko produkující progesteron, čímž dochází k jeho degradaci. Tento jev je spouštěčem poklesu hladiny progesteronu a estrogenu, čímž klesá i hladina serotoninu, který je spojován s náladami člověka. Mírné výkyvy nálad a energie jsou normální, ale jsou i situace, kdy se změny nálady v luteální fázi za normální již nepovažují.


PMS a PMDD v luteální fázi


PMS nebo premenstruační dysforická porucha (PMDD) se vyskytuje ke konci luteální fáze, těsně před začátkem menstruace. PMDD je však mnohem závažnější než PMS, ačkoli na lehkou váhu by se nemělo brát ani jedno ze zmíněných. Příznaky PMDD mohou vypadat jako PMS, ale kritickým rozdílem je závažnost a trvání příznaků, kterými jsou:

  • Podrážděnost
  • Úzkost
  • Hněv
  • Smutek
  • Změny nálad
  • Problémy s koncentrací
  • Únava
  • Změny chuti k jídlu
  • Nadýmání


Pokud tvé PMS nebo PMDD vážně ovlivňuje tvůj každodenní život, vyhledej odbornou pomoc.

 

Úzkost před menstruací

Jedním z důvodů, proč můžete pociťovat úlevu s nástupem menstruace, je úzkost, která se může projevit jako součást luteální fáze. Úzkost je často příznakem příliš malého množství progesteronu. Níže si můžeš přečíst několik způsobů, které napomáhají zmírnit tento nepříjemný stav.


Fosfatidylserin

Fosfatidylserin je aminokyselina, která napomáhá rovnováze kortizolu ve tvém těle tím, že podporuje jeho přirozený rytmus.


Dýchání

Nadechni se tak, že napočítáš do 4. Zadrž dech tak, že napočítáš do 4. A nakonec na 4 doby i vydechni. Takové dýchání může pomoci uklidnit nervový systém a snížit pocit úzkosti.

 

Hořčík

Konzumace potravin bohatých na hořčík může pomoci zlepšit náladu a podpořit tvůj zdravý spánek. Najdeš ho i v naší Velleně - přírodním nápoji pro hormonální zdraví žen.


Drmek obecný

Pokud máš málo progesteronu, tato bylinka ti může pomoci vytvořit ho, čímž se uklidní a zlepší i tvá nálada. Najdeš ho i v naší Velleně - přírodním nápoji pro hormonální zdraví žen.


Spánek

Dopřej si dostatek spánku a odpočinku. Únava způsobuje i to, že všechno je jaksi těžší. Navíc může nedostatek spánku zvýšit hladinu kortizolu a zhoršit příznaky PMS. Pokud máš problémy se spánkem, začni tím, že si zajistíš kvalitní prostředí pro tuto oddechovou činnost. Místnost na spaní udržuj chladnou, tmavou a tichou a minimálně hodinu před spaním se nedívej do obrazovky.

 

Strava

Dbej na vyváženou stravu. Potraviny, které způsobují prudký nárůst inzulínu, mohou způsobit v hormonech značný zmatek. Strava je pro rovnoměrnou hladinu energie a nálady velmi důležitá.

 

Hladina stresu

Méně je více, určitě to znáš. A méně stresu je určitě pro tvé tělo víc. Stres může zhoršit každý symptom, proto je nezbytné nalézt způsoby, jak se uvolnit. Pokud cítíš, že je toho na tebe moc a jsi pod tlakem, zkus meditovat, projít se v přírodě, cvičit, nebo zkus dechová cvičení. Stres může také narušit celý tvůj menstruační cyklus, ovulaci a jistě může být viníkem změny nálad.

 

Cvičení

Pohyb podporuje tvorbu endorfinů, které zmírňují stres a zlepšují náladu. Najdi si svoji cestu v tom, co tě baví, co máš ráda a co ti dělá radost. Stačí, když si zatančíš na nějakou oblíbenou skladbu, nebo se protáhneš.


Pohoda s přáteli

Sociální podpora je jedním z nejdůležitějších faktorů celkové pohody člověka. Pocit spojení a sounáležitosti je v životě sociálního tvora, kterým člověk je, velmi důležitá. Spoj se s rodinou, přáteli, vytvářej si příjemné chvíle radosti, pohody a spojení.

Celý menstruační cyklus i samotná menstruace mohou jistě do velké míry ovlivnit tvou náladu. Hormonální rovnováha je klíčová v tom, aby ses před, během a po menstruaci cítila příjemně a uvolněně. Důležitá je vyvážená strava, pohyb, zmírnění stresu, dobrý spánek a určitě i Vellena - přírodní nápoj pro hormonální zdraví žen. Samozřejmě nezapomeň na to nejdůležitější, čím je hlas tvého srdce a snaž se ho co nejvíce následovat.

Zpět na blog